четвртак, 15. мај 2014.

Čudna bajka

BORIS, III a
Dragana Milić, učiteljica


ČUDNA BAJKA


 “Bio jednom neki kraljević koji je hteo da se oženi princezom, ali pravom pravcatom princezom. Tako je obišao ceo svet da bi je našao, ali mu se svud isprečilo nešto na putu. Princeza je bilo vrlo mnogo, ali da li su to bile prave, pravcate princeze, nije mogao nikako da dokuči, jer je uvek bilo nečeg što mu je smetalo. Vratio se kući sav potišten, jer nije našao svoju princezu.
Jedne večeri bilo je strahovito nevreme: sevalo je, grmelo je, kiša je pljuštala, jednom rečju-bilo je užasno. Tada neko zakuca na kapiju dvorca, a stari kralj pođe da je otvori. ... “
“... A ispred vrata je bio princ koji je bio potišten jer nije našao princezu. Sledećeg dana je opet krenuo u potragu za princezom, ali opet ništa!
Jednog dana je đetao gradom i čuo da je princezu oteo strašni zmaj. Krenuo je da je traži. Prešao je sedam planina i sedam mora. Stigao je do kolibe, a u kolibi je bio čarobnjak. Princ je zatražio pomoć od čarobnjaka da mu pomogne da pronađe dvorac gde je zmaj.
Čarobnjak je rekao: “Moraš pronaći tri čarobna semena koji će otvoriti portal do zmajevog dvorca”.
Čarobnjak mu dade mapu do tri semena koja su bila zakopana ispod drveta koje se zove “Ala Bala”. To drvo se zove “Ala Bala” jer je ispod tog drveta živeo gnom koji se zvao Ala Bala.
Princ je iskopao tri semena, a gnomu je dao veliki dragulj.
Princ zasadi ta tri semena i istog trena se stvori portal do zmajevog dvorca. Princ prođe kroz portal i brzo potrči do vrata. Pošto je princ bio kulturan on pokuca na vrata. I vrata otvori mali zmaj koji je ustvari bio dobar i princu vrati princezu.
Svi su živeli srećno sa malim dobroćudnim zmajem. A princ je bio sretan jer je našao svoju princezu.”