четвртак, 15. мај 2014.

Ćerka

NIKOLA AVRAMOVIĆ, III a
Dragana Milić, učiteljica


ĆERKA




 “Bio jednom neki kraljević koji je hteo da se oženi princezom, ali pravom pravcatom princezom. Tako je obišao ceo svet da bi je našao, ali mu se svud isprečilo nešto na putu. Princeza je bilo vrlo mnogo, ali da li su to bile prave, pravcate princeze, nije mogao nikako da dokuči, jer je uvek bilo nečeg što mu je smetalo. Vratio se kući sav potišten, jer nije našao svoju princezu.
Jedne večeri bilo je strahovito nevreme: sevalo je, grmelo je, kiša je pljuštala, jednom rečju-bilo je užasno. Tada neko zakuca na kapiju dvorca, a stari kralj pođe da je otvori. ... “

“... Pred vratima je bio jedan veoma star seljak koji je tražio svoju ćerku. Stari kralj mu je rekao da će mu pomoći da nađe ćerku. Seljak mu je rekao ako mu pomogne da će dati svoju čerku kraljeviću za ženu.
Baš kad su se dogovorili stari kralj i stari seljak, stvorila se i jedna crna veštica koja je imala glavu od zlata i magiju od srebra. Ta veštica je ukrala i kraljevića i ćerku od starog seljaka. Sada su i stari seljak i stari kralj imali da traže nekog svog.
U potragu su krenuli sa vojskom od kamena. Kralj je sa vojskom obišao ceo svet dok u jednoj pečini nije našao vešticu koja je spavala.
Vojska od kamena je uzela kraljevića i ćerku i vratila se kući. Na putu do dvora su porazili zmaja od crvenog krzna i srećno se vratili u veliki stari dvor.